Japon araştırmacıların çalışmalarına göre, Arque adı verilen yapay kuyruk oyundan sağlığa insan hayatının hemen her alanında kullanılabilecek.
YouTube’da, kuyruğun insan hayatını kolaylaştırıcı fonksiyonlarına dair bir tanıtım videosu da dönerken, kuyruğun askeri alanda da kullanılması ihtimal dahilinde.
Engelli bireylerin de hayatını kolaylaştırmayı amaçlayan robotik kuyruk Arque, Keio Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirildi. Kuyruk prototipi, tıpkı gerçek bir kuyruk gibi vücudu dengeleme işlevi görüyor. Ancak yapılma amacı bu kadar basit değil. Kuyruğun potansiyel kullanım alanları, gelecekle ilgili pek çok öngörü sunuyor.
Keio’nun medya tasarımı yüksek lisans programı kapsamında çalışan araştırmacılar; grafik, oyun ve yeni teknolojiler üzerine çalışmalar yapıyor. Kuyruğu geliştirirken denizatlarının kuyruğundan esinlenmişler. Denizatlarının kuyrukları, avcıların ısırıklarına dayanacak kadar güçlü ve mercanlara rahatça tutunabilecek kadar esnek.
Prototip, modüler bir omur aracılığıyla giyen kişiye rahatça uyacak şekilde tasarlanmış. Kullanıcının boyuna ve kilosuna uygun şekilde ayarlandıktan sonra, bir denge aracı gibi gibi davranıyor. Kuyruk boyunca uzanan dört yapay kas, aşağı ve yukarı hareketi sağlıyor. Harici bir basınçlı hava sistemi aracılığıyla kontrol edilen bu kaslar, büzüşüp genişleyerek kuyruğa hareket veriyor.
Ancak bu basınçlı hava sistemine bağlı olması şu an için kullanıcının yer değiştirme özgürlüğünü kısıtlıyor. Araştırmacılar kuyruğu tamamen mobil hale getirebilirse, kullanım alanı oldukça genişleyecek. Örneğin ağır yük taşımak zorunda olan işçilere destek olması için ya da denge sorunu yaşayan hastalar için kullanılabilecek; baston gibi gereçlerin yerini alabilecek. Arque, video oyunlarının daha gerçekçi hissedilmesi ve oyuncuya denge sağlamak üzere de kullanılabilecek.