Mahkeme “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararında hukuka uyarlık olmadığı” kararını verdi.
Davanın avukatlarından Av. Arif Ali Cangı, “Dava sürecinin en büyük kazanımı artık Murat Dağı’nın da Kaz Dağı gibi toplumsal muhalefetin sahip çıktığı bir yaşam alanına dönüşmesidir. Murat Dağı artık Kütahyalılar, Uşaklılar ve Eskişehirliler tarafından korunuyor” dedi.
Av. Cangı, bu kazanıma rağmen tedbiri elden bırakmayacaklarını ifade ederek “Şimdiye kadar kazanılan davalarda gördüğümüz genel bir kötü uygulama var. Şirket şimdi mahkeme kararında tespit edilen eksiklikleri gidererek 30 gün içinde yeni bir ÇED raporu hazırlayabilir. Buna dair takiplerimizi yapacağız” diye konuştu.
Davanın Uşak Barosu’na kayıtlı avukatlarından Av. Rıza Albay ise Bakanlığın kararın tebliğinden sonra 15 gün içinde Danıştay’a temyize gidebileceğini, dolayısıyla sürecin henüz bitmediğini ve takipçi olacaklarını söyledi.
Murat Dağı’na yapılması planlanan altın ve gümüş madeni projesi için bilirkişi heyeti oybirliğiyle 5 Kasım’da, ÇED raporuna Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen “olumlu” kararının uygun olmadığı görüşünü açıklamıştı.
Uşak ile Kütahya arasında bulunan Murat Dağı, Batı Anadolu’nun en önemli su kaynaklarından biri.
Anadolu Export Maden Sanayi ve Ticaret A.Ş. kapasite arttırımı için Ocak 2019’da ÇED raporu sunmuş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da 8 Mayıs 2019’da bu raporu onaylamıştı.
Bunun üzerine, AKP’li Uşak ve Gediz Belediyeleri, Uşak Mimarlar Odası, Uşak Ziraat Odası, Kütahya ve Uşak Baroları, çevre dernekleri ve bölgenin insanları 3 Haziran’da ÇED iptal davası açmıştı.
MHP’li Kütahya, CHP’li İzmir Büyükşehir, Eskişehir, Odunpazarı, Tepebaşı belediyeleri ve Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi davaya müdahil olmuştu.
KAYNAK: BBC TÜRKÇE – ESRA YALÇINALP