Anayasa Mahkemesi, “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriyi imzaladıkları gerekçesiyle "silahlı terör örgütü propagandası yapmak" suçundan cezalandırılan, arasında Prof. Dr. Füsun Üstel'in bulunduğu 10 akademisyenin bireysel başvuru dosyasını, 26 Temmuz'daki toplantısında görüşme kararı almıştı.
CHP İstanbul Milletvekili ve Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu 17 Mayıs tarihinde Prof. Füsun Üstel’in, AYM'nin “Ayşe öğretmen” olarak bilinen Ayşe Çelik hakkında verdiği karardan yararlanması ve serbest bırakılması gerektiğini söylemişti.
2 binden fazla akademisyen imzalamıştı, Doç. Dr. Altınel hâlâ tutuklu
Barış için Akademisyenler’in hazırladığı bildiriyi Türkiye ve yurt dışından 89 üniversiteden 1.128 akademisyen imzalamış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın akademisyenleri eleştiren açıklamaları üzerine dayanışma imzalarıyla bu sayı 2 bini aşmıştı.
Bu akademisyenlerin yüzlercesi işten atıldı, pasaportlarına el konuldu, KHK işle kamu hizmetinden men edildi veya tutuklandı. Barış için Akademisyenler’in internet sitesine göre bu akademisyenlerin hepsine bireysel olarak dava açıldı.
Pasaportu üzerindeki tahdide dair bilgi almak için gittiği Balıkesir'de gözaltına alınan Doç. Dr. Tuna Altınel de Mayıs tutuklandı.
30 Temmuz’da ilk duruşması görülecek olan Altunel de cezaevinden Evrensel’e verdiği söyleşide imzaladığı bildiriyle ilgili "Parçası olmaktan gurur duyuyorum" demişti.