Haberdar
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Haberdar
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Ana Sayfa SAĞLIK

Sitokin Fırtınası: Koronavirüsle mücadelede bağışıklık sisteminin dosttan düşmana dönüştüğü an

2020-05-16
Sitokin Fırtınası: Koronavirüsle mücadelede bağışıklık sisteminin dosttan düşmana dönüştüğü an
Share on FacebookShare on Twitter

sitokin-firtinasi-koronavirusle-mucadelede-bagisiklik-sisteminin-dosttan-dusmana-donustugu-an

İngiliz Times gazetesinin haberine göre, Covid-19 hastaları yoğun bakıma alındığı aşamada, gerçek düşman hastanın kendisi. Koronavirüs ise tetikleyici.

 

Virüs vücudunuzu işgal ediyor, hücrelerinizi ele geçiriyor ve milyonlarca kez kendisini çoğaltıyor.

 

Ama Times Bilim Muhabiri Tom Whipple’ın haberine göre, en büyük tehlike, vücudunuzun bu işgale verdiği yanıt ve bu yanıtı kontrol etmek bir tedavi yöntemi olabilir:

 

Bilim insanları, koronavirüsü yenmek için antiviral ilaçları değerlendiriyor. Bu, anlamlı bir çaba.

 

Antiviral ilaçlar, virüsün zayıf noktalarına saldırıyor. Virüsün kendisini çoğaltmasını engelleyerek ve vücutta yayılmasını önleyerek, vücudunuzun bu işgalciyi yenilgiye uğratmasına yardımcı oluyorlar.

 

Ama İngiltere’de hastalar üzerinde denenmeye başlanan, tamamen farklı bir ilaç türü daha var. Bu ilacın işi ise, bağışıklık sistemini güçlendirmek değil, tam tersine engel olmak.

 

Bu ilaçlar gerekli, çünkü dünya genelinde yoğun bakım ünitelerinde yatan Covid-19 hastaları, virüsün akciğerlerine saldırması nedeniyle orada değil.

 

Sitokin Fırtınası

 

Yoğun bakımdalar, çünkü bilim insanları arasında giderek artan oranda kabul gören görüşe bakılırsa, bağışıklık sistemi akciğerlere saldırdığı için orada yatıyorlar.

 

Hastalarda “Sitokin Fırtınası” adı verilen bir durum yaşanıyor.

 

Bu fırtınayı anlamak ve yenebilmek için, bağışıklık sisteminin karmaşık yapısını açıklamak gerekiyor.

 

Aslında, bağışıklık sisteminin verdiği tepkinin özü sadece antikorlar değil.

 

Vücut, yeni patojenlere ya da patojenlerin bulaştığı hücrelere yapışıp, yok etmeye çalışmadan çok önce, vücut sitokinleri üretiyor. Bunlar, daha az hedefe yönelik ama daha hızlı tepkiler.

 

İlki, neredeyse hemen devreye giriyor.

 

Bir virüs, hücreyi işgal ettiğinde, genetik yapısını hücreye enjekte ediyor.

 

Virüse ilk karşı koyuş hücrede

 

Koronavirüste de bu, hücre çoğalması sürecini kendi amaçları için kullanabilmek adına hücreye enjekte ettiği RNA adı verilen molekül. Bu aşamada bile hücreler mücadele ortaya koyabiliyor.

 

RNA’yı olmaması gereken bir yerde gören hücreler, bağışıklık sistemini işgalcilere karşı uyaran sitokinleri gönderiyor.

 

Bu moleküller aslında haberci. Kendi sitokinlerini salgılayan bağışıklık hücrelerini devreye sokuyorlar.

 

Böyle bir dizi süreçle, vücut virüse verdiği yanıtı sertleştiriyor.

 

Tıpkı, bir aşı bulunana kadar, sokağa çıkma kısıtlamaları koyup, tamamen kapanan ülkeler gibi.

 

Bu ham mücadele yöntemleri, vücut bağışıklık sağlayacak daha incelikli araçlar geliştirene kadar, büyüyen enfeksiyonu bastırmanın bir yolu.

 

Bir ülkede hayatın durdurulmasının, tarihi ekonomik daralmalara yol açması ve çocukların okulla gidememesi gibi, bu sürecin de verdiği başka hasarlar var.

 

Manchester Üniversitesi’nden İmmünoloji Profesörü Dan Davis, “Bağışıklık sistemi daima, virüs taşıyan sağlıklı hücreleri yok ederken, çok benzeyen sağlıklı hücreleri ayrı tutan bir denge tutturmaya çalışır. İnsanların büyük çoğunluğunda bu işe yarar ve bağışıklık sistemi savaşı kazanır, virüs temizlenir. Ama bazı insanlarda feci sonuçlar ortaya çıkar” diyor.

 

Fırtınanın nedeni bilinmiyor

 

Sitokin Fırtınası’nın tam olarak neden yaşandığını, bir dizi kimyasalın neden kontrolden çıktığını kimse bilmiyor.

 

Roche İngiltere’nin Medikal Direktörü Rav Seeruthun, “İnsanların hastaneye yatmasından bir kaç gün sonra ortaya çıkan bir tetiklenme noktası var gibi görünüyor. Bazı insanlar iyileşiyor ama bazılarında bir Sitokin Fırtınası görüyoruz” diyor.

 

Onlarca farklı molekül vücuda darbe vuruyor ve bir sürü takviye kuvvet istiyor. Tıpkı, alevleri söndüren itfaiyecilerin, alevlerden daha çok zarar verdiğinden şikayet eden ev sahipleri gibi, koruma tehlikenin kendisi oluyor.

 

Bir orduya ait araçların yolları tıkaması gibi, damarları tıkıyorlar.

 

Sıvı akciğerlere doluyor. Bu süreçlerin bir çoğu hala anlaşılabilmiş değil ve bazı hücreler kimyasal işaretlere tepki olarak kendilerini imha ediyorlar. Zatürre gelişiyor ve insanlar kendi başlarına nefes almakta zorlanıyorlar.

 

Bağışıklık sistemi diğer noktalarda da çığırından çıkıyor ve diğer organlarda da hazar oluşuyor. Bu sırada ikincil enfeksiyonlar oluşuyor ve denetimsiz ilerliyor.

 

Bu noktada hastalar servislerden, yoğun bakıma, yoğun bakımda da solunum cihazlarına geçiriliyorlar.

 

İspanyol Gribi’nde de, SARS’ta da öldüren sitokin fırtınasıydı

 

Dr. Seerethun, ilaçlarla yaptıkları testin, yoğun bakımdan solunum cihazına geçişi durdurmayı amaçladığını söylüyor ve “Bağışıklık sistemi çok fazla çalışmaya başladığında, sakinleştirmek hayati önemde” diyor.

 

İspanyol Gribi’nde de, Sars salgınında da, bugünkü salgında da insanları öldüren bu Sitokin Fırtınası.

 

Ama her bir fırtına birbirinden farklı. 1918’deki İspanyol Gribi salgınında Sitokin Fırtınası gençleri etkiledi. Bugün yaşlıları etkiliyor.

 

SARS’ta seviyesi yükselen sitokinler, koronavirüstekilerle aynı değil. Peki neden?

 

Tam anlamıyla bilmiyoruz. Bağışıklık sistemi hakkında “The Beatiful Cure – Güzel Deva” adlı kitabın yazarı Profesör Davis, bunun çok şaşırtıcı olmadığını söylüyor.

 

“Bağışıklık sistemi müthiş karmaşık. İlk bakışta biraz gereksiz karmaşık. Ama sonra, yapması gerekenleri düşünüyorsunuz. Geçen yıl bu virüs ortada yoktu. Ama yine de bu sistem bu virüsü tanımanın bir yolunu bulmalı. Yani elinizde, daha önce evrende hiç olmayan bir tehlikeyi tanımlayabilen bir sistem var. İkincisi de tehlikeyi tam bir isabetle tanımlamak zorunda olması.

 

“Bu önemsiz bir şey değil. Örneğin, bağırsaklarınıza iyi gelen bir bakteri, vücudun başka bir yerinde zararlı olabilir. Bir şeyin ne zaman zarar verdiğini bilmesi gerekiyor. Bunu hiç anlayamıyor oluşumuz şaşırtıcı değil.”

 

Bazı sitokinlerin koronavirüste alışılmadık derecede arttığını biliyoruz. Bazıları da, habis RNA ile başlayıp, yoğun bakımda sona eren sürecin yaşanmasını kolaylaştıran tekerlekleri tutan vidalar gibi bir rol oynuyor. Vidaları sökerseniz, tekerlekler çıkıp gider.

 

Antikorların rolü

 

Peki vidaları nasıl sökeriz? Antikorlarla. Antikorlar Y şekilli moleküller. Y’nin çatalına hedefinin mükemmel karşılığı olan ve birbirlerine kenetlenmelerini sağlayan bir atomik yapı var.

 

Umudumuz, aşı ya da enfekte olarak, hepimizin vücudunda Y’leri virüsün yüzeyine yapışabilen antikorlar olması. Böylece de enfekte hücreleri, yok edilmek üzere işaretlemesi.

 

Bu antikor tedavilerinde en başarılı ilaçlar romatoit artrit (iltihaplı romatizma) için geliştirildi.

 

Eklemlerde enflamasyona yol açan molekülleri bulup, yok ediyorlar. Peki bu enflamasyona yol açan moleküller ne? Sitokinler. Yani, koronavirüs tamamen yeni bir virüstü. Ancak bağışıklık sisteminin verdiği tepki yeni değildi.

 

Doktorlar, enflamasyonu önleyen ilaçların insanların yoğun bakıma girmesini engellemekte işe yarayabileceğini fark ettiler.

 

Roche’un ürettiği Tocilizumab adlı ilaç, aslında eklem iltihabı hastalarının bağışıklık sistemini baskılamak için üretilmişti.

 

Tocilizumab halen İngiltere’de onlarca hastada, Covid-19 hastalarının sitokinlerini baskılaması umuduyla kullanılıyor.

ShareTweet

BENZER HABERLER

Vatandaş borcunu ödeyemiyor: Yılbaşından beri icra dairelerine 4 milyonun üzerinde yeni dosya geldi
SAĞLIK

Dünyanın yarısı diyabet hastası olacak

2025-05-27
Demans ve Alzheimer: Belirtileri nedir, hangi tedaviler uygulanıyor?
SAĞLIK

Demans ve Alzheimer: Belirtileri nedir, hangi tedaviler uygulanıyor?

2024-04-05
Imposter (Sahte kimlik) Sendromu nedir? Üstesinden gelebilmek için 6 tavsiye
Manşet

Imposter (Sahte kimlik) Sendromu nedir? Üstesinden gelebilmek için 6 tavsiye

2024-03-20
Horlama ve uyku apnesi ilişkilere nasıl zarar veriyor?
SAĞLIK

Horlama ve uyku apnesi ilişkilere nasıl zarar veriyor?

2024-03-13
İçki neden gençler için daha tehlikeli, asgari yaş sınırı ne olmalı?
Manşet

İçki neden gençler için daha tehlikeli, asgari yaş sınırı ne olmalı?

2024-03-05
‘Dünyada 1 milyardan fazla kişi obez’: Son araştırmada sağlıklı beslenme konusunda hangi tespitler var?
Manşet

‘Dünyada 1 milyardan fazla kişi obez’: Son araştırmada sağlıklı beslenme konusunda hangi tespitler var?

2024-03-01
  • Trendler
  • Comments
  • Son
Fenerbahçe, deplasmandan galibiyetle döndü

Adana Demirspor, Galatasaray maçında sahadan çekildi

2025-02-09
Fatih Altaylı’nın ifadesi: Sayın Cumhurbaşkanını şahsen tanırım, yöneltilen suçlamalar aklımdan dahi geçmedi

Kütahya’da ayakkabının içinde bulundu: Değeri 550 daireden fazla

2025-06-22
KHK’lı emniyet müdürü hayatını kaybetti

KHK’lı emniyet müdürü hayatını kaybetti

2025-02-10
5 binada 200 kişi can verdi, sorumlu olanlar 1 gün bile tutuklanmadı

İzzet Ulvi Yönter’e ‘Cevheri Güven’ şoku; sosyal medyada tepki yağdı

2025-02-23

AKP Grup Başkanvekili Elitaş tarih verdi: EYT düzenlemesi ne zaman hayata geçecek?

0

BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş: Sömürgeciliğin merkezi olan bir ülkedeyiz

0

Akşener'in sözleri CHP'de nasıl yorumlandı?

0

Kılıçdaroğlu, Temel Karamollaoğlu’nu ziyaret etti

0
Ankara’da 26 katlı binada yangın: 1’i bebek 3 kişi hayatını kaybetti

Dünyanın en çok izlenen yayıncısı, Galata Kulesi’nde İngilizce bilen memur bulamadı

2025-07-13
Ankara’da 26 katlı binada yangın: 1’i bebek 3 kişi hayatını kaybetti

ABD’li Senatör Risch: Türkiye’ye F-35 verilmesine engel oldum, engellemeye de devam edeceğim

2025-07-13
Ankara’da 26 katlı binada yangın: 1’i bebek 3 kişi hayatını kaybetti

Ukrayna askerlerini kurtaran mıknatıslar: ‘Kalbimden şarapnel çıkardılar’

2025-07-13
Ankara’da 26 katlı binada yangın: 1’i bebek 3 kişi hayatını kaybetti

Yeni süreç MHP’de istifa getirdi: Artık kimseye verecek cevabımız kalmadı

2025-07-13

Son Haberler

Ankara’da 26 katlı binada yangın: 1’i bebek 3 kişi hayatını kaybetti

Dünyanın en çok izlenen yayıncısı, Galata Kulesi’nde İngilizce bilen memur bulamadı

2025-07-13
Ankara’da 26 katlı binada yangın: 1’i bebek 3 kişi hayatını kaybetti

ABD’li Senatör Risch: Türkiye’ye F-35 verilmesine engel oldum, engellemeye de devam edeceğim

2025-07-13
Ankara’da 26 katlı binada yangın: 1’i bebek 3 kişi hayatını kaybetti

Ukrayna askerlerini kurtaran mıknatıslar: ‘Kalbimden şarapnel çıkardılar’

2025-07-13
Ankara’da 26 katlı binada yangın: 1’i bebek 3 kişi hayatını kaybetti

Yeni süreç MHP’de istifa getirdi: Artık kimseye verecek cevabımız kalmadı

2025-07-13
Haberdar

Gerçekler Sadece Gerçekler

MENÜ

  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR

Gerçekler Sadece Gerçekler